Vaihtuva teema: Matkailu Helsingin seudulla

Korona-epidemian aiheuttamat rajoitukset vaikuttivat maalis-huhtikuussa 2020 dramaattisesti Helsingin seudulle suuntautuvaan matkailuun. Kesällä 2021 hotelliyöpymiset kääntyivät kuitenkin nousuun ja kansainvälinen matkustajaliikenne alkoi elpyä.

Hotelliyöpymiset

Helsingin seudulle suuntautuva matkailu kasvoi voimakkaasti 2000-luvulla viime vuosikymmenen loppuun asti. Yöpymisten määrä pääkaupunkiseudun hotelleissa kasvoi yli 80 % vuodesta 2000 vuoteen 2019. Vahvan kysynnän rinnalla kasvun mahdollisti hotellien vuodekapasiteetin puolitoistakertaistuminen samana aikana. Kasvu oli erityisen vahvaa vuosina 2016–2019. Hotellivieraista puolet oli kansainvälisiä ja puolet kotimaisia vuonna 2019.

Hotelliyöpymisten määrä romahti koronapandemian vuoksi maalis-huhtikuussa 2020. Koko vuoden yöpymisten volyymi jäi kolmannekseen edellisvuodesta. Kesän 2020 vilkastuminen jäi lyhytaikaiseksi, ja vasta kesä-heinäkuussa 2021 määrä nousi merkittävästi korkeammalle tasolle kotimaisten vieraiden vetämänä. Heinäkuussa 2021 kotimaisia yöpymisiä oli enemmän kuin samana aikana vuonna 2019. Ulkomaisten vieraiden yöpymiset pysyivät kuitenkin edelleen matalalla tasolla.

Kansainvälinen matkustajaliikenne

Helsingin sataman matkustajamäärä (saapuneet ja lähteneet) nousi 12,8 miljoonaan vuonna 2019. Matkustajista 70 % kulki Helsinki-Tallinna-reitillä. Koronan seurauksena matkustajamäärä laski jyrkästi maalis-huhtikuussa 2020. Muu kuin Helsinki-Tallinna-liikenne pysähtyi kokonaan. Kesällä liikenne elpyi, mutta hiljeni taas syksyllä 2020. Koko vuonna 2020 laivamatkustajia oli runsas kolmannes edellisvuoden määrästä. Kesällä 2021 matkustajamäärä kääntyi loivaan nousuun, mutta kesä-heinäkuussa määrä jäi edelleen pienemmäksi kuin edellisenä vuonna.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä nousi ennätykselliseen 22 miljoonaan vuonna 2019. Matkustajista 87 % lensi kansainvälisillä lennoilla. Kuten laivaliikenne ja hotellit, myös lentoliikenne hiljeni pandemian vaikutuksesta nopeasti maalis-huhtikuussa 2020. Koko vuoden 2020 matkustajamäärä jäi alle neljännekseen edellisvuoden tasosta. Volyymi kasvoi jonkin verran edellisvuodesta keväällä ja kesällä 2021. Heinäkuun 2021 matkustajamäärä oli kuitenkin edelleen vain alle viidennes vuoden 2019 heinäkuun tasosta.

Tietolähteet: Tilastokeskus, Helsingin satama Oy, Finnavia Oyj.