Suhdannekuva

Helsingin seudun tuotannon lasku edellisvuoteen verrattuna jatkui kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa. Myös henkilöstömäärä laski seudulla edelleen vuoden takaisesta. Tämän katsauksen uusimmat tiedot ovat vuoden 2021 ensimmäiseltä neljännekseltä.

Helsingin seudun tuotannon trendin vuoden 2019 lopussa alkanut lasku tasaantui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja trendi pysyi ennakkoarvion mukaan ennallaan myös kuluvan vuoden alussa. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden seudun tuotanto oli tammi–maaliskuussa arvion mukaan vajaat 6 % alemmalla tasolla. Viime vuoden lopussa tuotanto laski seudulla 4 %. Koko maan tuotanto laski edellisvuodesta kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vajaat 2 %. Viimeksi kuluneen vuoden aikana tuotanto oli Helsingin seudulla keskimäärin 4 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2016. Koko maassa tuotanto on kasvanut 3 % vertailuvuoden tasosta.

Koronaviruspandemia heikensi suhdannetilannetta maaliskuusta 2020 alkaen nopeasti ja kehitys on jatkunut sen jälkeen heikkona useilla päätoimialoilla. Helsingin seudun jalostusaloista liikevaihdon lasku edellisvuodesta jatkui kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa rakentamisessa, mutta teollisuudessa liikevaihto nousi selvästi vuotta aiempaan verrattuna. Liiketoiminta laski edelleen useilla Helsingin seudun palvelualoilla vuotta aiemmasta. Vuoden takaiseen nähden lasku jatkui jyrkkänä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, kuljetus- ja varastointialalla sekä kotitalouspalveluissa. Liiketoiminta kasvoi edellisvuoteen verrattuna palvelualoista informaatio- ja viestintäalalla sekä rahoituksessa. Alueen yritysten suhdanneodotukset kohenivat sekä teollisuudessa ja rakentamisessa että palvelualoilla.

 

 

 

Helsingin seudun henkilöstömäärän trendin vuoden 2019 lopussa alkanut lasku pysähtyi viime vuoden kolmannella neljänneksellä ja trendi kääntyi kasvuun vuoden lopussa. Trendin kasvu jatkui kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa. Edellisvuoteen verrattuna henkilöstömäärä oli vuoden alussa reilun prosentin alemmalla tasolla. Myös koko maan työllisten määrän trendi nousi viime vuoden lopussa ja kuluvan vuoden alussa. Vuoden takaiseen verrattuna koko maan työllisten määrä laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vajaan prosentin. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Helsingin seudun henkilöstömäärä oli 4 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2016. Koko maassa työllisten määrän taso on noussut reilut 3 % vertailuvuoteen nähden.