Majoitus- ja ravitsemistoiminta

Majoitus, ravitsemistoiminta

Majoitus- ja ravitsemisalan liiketoiminnan lasku edellisestä neljänneksestä pysähtyi.

Helsingin seudun majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihdon trendi kääntyi vahvan kasvun jälkeen laskuun vuoden 2019 lopussa. Koronaviruspandemia alkoi vaikuttamaan alan liiketoimintaan vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen lopulla ja liikevaihdon trendin lasku jatkui jyrkkänä vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Liikevaihdon trendin lasku kuitenkin pysähtyi ennakkoarvion mukaan loka–joulukuussa. Edelliseen vuoteen nähden alan liikevaihto oli arvion mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä 36 % alemmalla tasolla. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdon trendin lasku pysähtyi myös valtakunnallisesti. Vuodesta 2016 alan liikevaihto on laskenut Helsingin seudulla 18 %. Kuluttajahinnat ovat nousseet samana aikana 3 %.

 

 

 

Alan palkkasumman trendin lasku taittui vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä. Vuoden takaiseen verrattuna palkkasumma oli alalla loka–joulukuussa 19 % alemmalla tasolla. Myös alan henkilöstömäärän trendin lasku taittui. Vuoden takaiseen verrattuna henkilöstömäärä oli 18 % alemmalla tasolla. Majoitus- ja ravitsemisalan palkkasumma oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 4 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016. Alan henkilöstömäärä on laskenut vertailuvuodesta 15 %.

Majoitus- ja ravitsemisalalla oli työvoimatutkimuksen mukaan noin 27 400 työpaikkaa Helsingin seudulla viimeksi kuluneen vuoden aikana.