Majoitus- ja ravitsemistoiminta

Majoitus, ravitsemistoiminta

Majoitus- ja ravitsemisalan liiketoiminta pysyi edellisen neljänneksen tasolla.

Helsingin seudun majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihdon trendi kääntyi vahvan kasvun jälkeen laskuun vuoden 2019 lopussa. Koronaviruspandemia alkoi vaikuttamaan alan liiketoimintaan vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen lopulla ja liikevaihdon trendin lasku jatkui jyrkkänä vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Liikevaihdon trendin lasku pysähtyi viime vuoden loka–joulukuussa ja ennakkoarvion mukaan trendi pysyi ennallaan myös kuluvan vuoden alussa. Edelliseen vuoteen nähden alan liikevaihto oli arvion mukaan tammi–maaliskuussa 33 % alemmalla tasolla. Valtakunnallisesti majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdon trendin lasku jatkui. Vuodesta 2016 alan liikevaihto on laskenut Helsingin seudulla 28 %. Kuluttajahinnat ovat nousseet samana aikana reilut 3 %.

 

Alan palkkasumman trendin lasku tasaantui vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä ja trendi pysyi samalla tasolla kuluvan vuoden alussa. Vuoden takaiseen verrattuna palkkasumma oli alalla tammi–maaliskuussa 27 % alemmalla tasolla. Alan henkilöstömäärän trendi nousi hieman viime vuoden lopussa ja kuluvan vuoden alussa. Vuoden takaiseen verrattuna henkilöstömäärä oli neljänneksen alemmalla tasolla. Majoitus- ja ravitsemisalan palkkasumma oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 11 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016. Alan henkilöstömäärä on laskenut vertailuvuodesta 22 %.

Majoitus- ja ravitsemisalalla oli työvoimatutkimuksen mukaan noin 27 400 työpaikkaa Helsingin seudulla vuonna 2020.