Kuljetus ja varastointi

Maaliikenne, vesiliikenne, ilmaliikenne, varastointi ja liikennettä palveleva toiminta, posti- ja kuriiritoiminta

Kuljetus- ja varastointialan liiketoiminnan jyrkkä lasku edellisvuodesta jatkui.

Helsingin seudun kuljetus- ja varastointialan yritysten liikevaihdon trendi kääntyi selvään laskuun vuoden 2019 lopussa ja trendin lasku jatkui koronaviruspandemian vaikutuksesta jyrkkänä vuoden 2020 toisella ja kolmannella neljänneksellä. Trendin lasku kuitenkin tasaantui viime vuoden lopussa ja trendi pysyi ennakkoarvion mukaan samalla tasolla kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Valtakunnallisesti alan liikevaihdon trendi kasvoi loivasti viime vuoden lopussa ja kuluvan vuoden alussa. Kuljetuksen ja varastoinnin liikevaihto oli vuoden 2021 tammi–maaliskuussa Helsingin seudulla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna arvion mukaan 29 % alemmalla tasolla. Alan liikevaihto on supistunut seudulla 26 % vuodesta 2016. Kuluttajahinnat ovat nousseet vertailuvuoden tasosta reilut 3 %.

 

Kuljetuksen ja varastoinnin palkkasumman trendin lasku jatkui kuluvan vuoden alussa. Vuoden takaiseen verrattuna palkkasumma laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 18 %. Alan palkkasumma oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 13 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016. Myös alan henkilöstömäärän trendi laski edelleen. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna henkilöstömäärä supistui 15 %. Alan henkilöstömäärä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 16 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimialan yrityksissä oli työvoimatutkimuksen mukaan vuonna 2020 keskimäärin noin 49 200 työpaikkaa Helsingin seudulla.