Kuljetus ja varastointi

Maaliikenne, vesiliikenne, ilmaliikenne, varastointi ja liikennettä palveleva toiminta, posti- ja kuriiritoiminta

Kuljetus- ja varastointialan liikevaihdon trendin lasku loiveni.

Helsingin seudun kuljetus- ja varastointialan yritysten liikevaihdon trendi kääntyi selvään laskuun vuoden 2019 lopussa ja trendin lasku jatkui koronaviruspandemian vaikutuksesta jyrkkänä vuoden 2020 toisella ja kolmannella neljänneksellä. Ennakkoarvion mukaan trendin lasku kuitenkin loiveni vuoden lopussa. Valtakunnallisesti alan liikevaihdon trendin lasku pysähtyi. Kuljetuksen ja varastoinnin liikevaihto oli loka–joulukuussa Helsingin seudulla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna arvion mukaan 33 % alemmalla tasolla. Alan liikevaihto on supistunut seudulla 18 % vuodesta 2016. Kuluttajahinnat ovat nousseet vertailuvuoden tasosta 3 %.

 

 

 

Kuljetuksen ja varastoinnin palkkasumman trendin lasku loiveni vuoden 2020 loka–joulukuussa. Vuoden takaiseen verrattuna palkkasumma laski vuoden viimeisellä neljänneksellä 17 %. Alan palkkasumma oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 8 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016. Myös alan henkilöstömäärän trendin lasku jatkui aikaisempaa loivempana loka–joulukuussa. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna henkilöstömäärä supistui 17 %. Alan henkilöstömäärä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 11 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimialan yrityksissä oli työvoimatutkimuksen mukaan viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin noin 49 200 työpaikkaa Helsingin seudulla.