Kuljetus ja varastointi

Maaliikenne, vesiliikenne, ilmaliikenne, varastointi ja liikennettä palveleva toiminta, posti- ja kuriiritoiminta

Kuljetus- ja varastointialan liiketoiminta kasvoi edellisvuoteen verrattuna.

Helsingin seudun kuljetus- ja varastointialan yritysten liikevaihto laski koronaviruspandemian vaikutuksesta jyrkästi lähes koko vuoden 2020 ajan. Trendi kääntyi kuitenkin kasvuun kuluvan vuoden alkupuolella ja pysyi ennakkoarvion mukaan ennallaan heinä-syyskuussa. Valtakunnallisesti alan liikevaihdon trendin kasvu jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä. Kuljetuksen ja varastoinnin liikevaihto oli vuoden 2021 heinä-syyskuussa Helsingin seudulla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna arvion mukaan 8 % korkeammalla tasolla. Alan liikevaihto on supistunut seudulla 23 % vuodesta 2016. Kuluttajahinnat ovat nousseet vertailuvuoden tasosta vajaat 5 %.

Kuljetuksen ja varastoinnin palkkasumman trendin vuoden toisella neljänneksellä alkanut kasvu jatkui. Vuoden takaiseen verrattuna palkkasumma nousi heinä-syyskuussa 4 %. Alan palkkasumma oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 12 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016. Myös alan henkilöstömäärän trendi nousi edelleen. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna henkilöstömäärä kasvoi 3 %. Alan henkilöstömäärä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana 15 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2016.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimialan yrityksissä oli työvoimatutkimuksen mukaan viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin noin 50 600 työpaikkaa Helsingin seudulla